Humát - Dar Zeme

Kód: 50005 5001 5005 Zvoľte variant
Značka: Humát
€5,50 / ks €10 / ks €48 / ks od €5,50 / ks
Skladom Skladom Skladom Zvoľte variant
hmotnosť
Zvolený variant nie je k dispozícii. Reset vybraných parametrov.
Môžeme doručiť do:
2.5.2024 2.5.2024 2.5.2024 Zvoľte variant

najlepšia vec do záhrady, na rastlinky, stromy, kvety...

Detailné informácie

Podrobný popis

V súčasnom období po celom svete rastie záujem o ekologicky udržateľný rast výnosov poľnohospodárskej produkcie. Cesta geneticky modifikovaných druhov potravín nesie so sebou riziko ťažko predvídateľných dôsledkov.

Humáty sú zmesi humínových a fulvových kyselín a ich draselných solí.

Humát - Dar Zeme je ekologicky čisté, organicko-minerálne hnojivo pre široké spektrum použitia. Získava sa spracovaním rašeliny. Je jednoznačne preukázané, že humáty plnia v pôde nasledujúce funkcie:

- akumulačnú,

- zásobovaciu,

- regulačnú,

- ochrannú.

 Súčasné vplyvy humátov môžeme v pôde zhrnúť takto:

- zvyšujú schopnosť ľahkých pôd viazať vlahu cca o 30 %,

- zlepšujú priepustnosť ťažkých pôd,

- zlepšujú výmenu živín medzi pôdou a vodou.

 Pri použití Humát - Dar Zeme, ktorý je čisto prírodný rašelinový produkt, sú veľmi zaujímavé výsledky:

- zvyšuje úrodnosť obilnín v priemere o 10 - 60 %,

- výrazne sa zvyšuje klíčivosť semien a ich rast,

- zlepšuje sa látková výmena v rastlinách, vytvorí sa lepší koreňový systém,

- zvýši sa odolnosť rastlín proti chorobám, zime a suchu,

- zníži sa obsah dusičnanov a pesticídov, ťažkých kovov a tiež rádionuklidov.

Humát Dar Zeme je 100 % prírodný produkt z rašeliny. Svojou čistotou a zložením patrí k najlepším vo svete. Obsahom huminových kyselín a fulvo-kyselín v jednom litri sa vyrovná 12 - 16 tonám maštaľného hnoja.

Toto už teda určite stojí za vyskúšanie (;-)

Použitie:

- postrek na list,

- zálievka ku koreňom,

- namáčanie sadením pred zasadením.

Humát Dar Zeme sa riedi v pomere 1 : 200.

 

HUMÁTY

 

V súčasnom období po celom svete rastie záujem o ekologicky udržateľný rast výnosov  v poľnohospodárskej produkcii. Cesta geneticky modifikovaných druhov potravín nesie so sebou  riziko ťažko predvídateľných dôsledkov.

Humáty sú zmesi humínových a fulvových kyselín a ich draselných solí. Ide o zložité organické zlúčeniny s veľkým množstvom molekúl – dlhé reťazce, ktoré vznikajú postupným rozkladom organickej treťohornej hmoty za prístupu kyslíka v miestach vzniku hnedého uhlia a rašeliny. Ide o mimoriadne bioaktívne látky s vysokou chemickou reaktivitou, výnimočnými regeneračnými účinkami na celý organizmus a jeho energetický systém.

Humát - ekologicky čisté organicko-minerálne hnojivo určené pre široké spektrum použitia. Získava sa spracovaním rašeliny. Absentujú v ňom semená buriny a patogénne mikroorganizmy. Tento druh hnojiva je určený na podporu rastu a zvyšovanie úrodnosti poľnohospodárskych plodín, ovocia, zeleniny, okrasných exteriérových a interiérových rastlín.

Je jednoznačne preukázané, že humáty plnia v pôde nasledujúce funkcie:

  • akumulačnú,
  • zásobovaciu,
  • regulačnú,
  • ochrannú.

Humáty sú fyziologicky aktívne zlúčeniny regulujúce  procesy v rastlinách a semenách. Humáty  zvyšujú úrodnosť, veľkosť plodov, urýchľujú  a zrovnomerňujú dozrievanie a tiež  zlepšujú kvalitu produktov. Zvyšujú  obsah cukrov a vitamínov v plodoch, no pritom znižujú v nich množstvo dusičnanov.

Mechanizmus pôsobenia týchto zlúčenín  je v pôsobení a stimulácii všetkých biochemických procesov a v organizácii rastu nielen v počiatočnom štádiu klíčenia semien a vytvárania koreňového systému,  ale aj  v ďalšom období rastu. Menia priechodnosť medzibunkových membrán, zvyšujú aktivitu fermentov, množstvo chlorofylu a zvyšujú výkon fotosyntézy. Stimulujú dýchanie rastliny, syntézu vytvárania bielkovín, cukrov, aminokyselín a vitamínov. Humáty sú netoxické, nekarcinogénne a nespôsobujú mutácie rastu rastlín. Tieto vlastnosti ich predurčujú dosahovať ekologicky čistú produkciu.

Súčasné vplyvy humátov na fyzikálne a fyzikálno-chemické pôsobenie v pôde možno zhrnúť takto:

  • zvyšujú schopnosť ľahkých pôd  viazať vlahu cca o 30 %,
  • zlepšujú priepustnosť ťažkých pôd,
  • optimalizujú prevzdušňovanie pôdneho profilu a tým zlepšujú dýchanie rastlín,
  • zlepšujú výmenu živín medzi vodou a pôdou,
  • zvyšujú nárazovú kapacitu pôd a tým udržujú prirodzenú hodnotu PH aj pri nadbytočnom použití napr. umelých hnojív.

Veľmi dôležitou sa javí reakcia humátov  na prebytok pesticídov a na organické eko-toxické látky (ropné produkty, aldehydy, fenoly atď.). Humáty ich nevratne viažu do nepohyblivých komplexov, ktoré sa vylučujú z pôdneho cyklu a tým je im zabránené vstupovať do rastlín a ďalej do živých organizmov. Je veľmi zaujímavé ich použitie na detoxikáciu pôdy.

Pri použití humátov v poľnohospodárstve  boli dosiahnuté veľmi zaujímavé výsledky:

  • zvýšila sa úrodnosť obilnín a iných základných potravín v priemere 10 - 60 %,
  • výrazne sa zvýšila klíčivosť semien a ich rast,
  • zlepšila sa látková výmena v rastlinách,
  • vytvoril sa silnejší koreňový systém,
  • zlepšila sa schopnosť rastlín ďalej rásť pri ich presádzaní,
  • zvýšila sa odolnosť rastlín proti chorobám, zime a suchu,
  • znížil sa obsah dusičnanov a pesticídov, ťažkých kovov a tiež rádionuklidov, čím sa pri použití humátov dá hovoriť o možnom použití na rekultiváciu  zamorených pôd.

V súčasnom období sa humáty už používajú pre svoje vlastnosti  na všetkých kontinentoch. Väčšina používaných humátov sa dodáva vo forme roztokov, ktoré sa riedia s vodou v pomere 5 až 50 ml na 10 l vody. Ich ekonomický prínos je  veľmi vysoký, je možné ich aplikovať spolu s  inými prípravkami na ošetrenie rastlín. Mnohé krajiny pristúpili aj k priemyselnej výrobe humátov. Tieto vyrábajú z organických odpadov pri dodržaní zložitých technologických podmienok.   Priemyselná výroba kvalitných Humátov je však veľmi drahá preto sa na trhu objavujú aj nekvalitné produkty. Nový produkt „DAR ZEME“ je 100% prírodný produkt z rašeliny. Svojou čistotou a zložením patrí k najlepším vo svete. Obsahom humínových kyselín a fulvo kyselín v 5 litroch  sa vyrovná 60 až 80 tonám maštaľného hnoja. Toto už teda určite stojí za vyskúšanie.

 

Prečo používať humát „DAR ZEME“

Odpovede na najčastejšie kladené otázky

Čo je to Humát?

Humát je vo všeobecnosti drobnodisperzná zmes humínových a fulvových kyselín, ktoré v prírode vznikajú pri odumieraní prírodných rastlinných a živočíšnych látok. Pre ich vytvorenie musia byť splnené niektoré kritériá, napríklad: tlak, teplota,  prístup vzduchu a podobne.

Čo sú to humínové  a fulvové kyseliny?

Huminové kyseliny sú organické kyseliny  obrovskej rozmanitosti s rozsahom molekulovej hmotnosti 2 000 - 200 000 g/mol. Obsahujú trojrozmerné zosieťované molekuly s jadrom aromatického charakteru. Obsahujú tiež kyslíkaté a dusíkaté heterocykly. Na jadro naväzujú reťazce alifatického charakteru s rôznymi funkčnými skupinami. Ide o karboxilové a hydroxilové kyseliny, ktoré sa ešte nepodarilo celkom identifikovať.

Humínové kyseliny sa chovajú ako živý organizmus. V princípe je ich obrovské množstvo. Zdá sa, akoby každému živému organizmu po odumretí vznikali  špecifické kyseliny. Akoby sa v nich, v zmysle zákona o zachovaní energie, uchovala bioenergia  organizmu, z ktorého vznikli. Je teda prirodzené, že humáty, ktoré vznikali v prírodných rašeliniskách, za veľa rokov obsahujú najviac aktívnych druhov humínových kyselín. Nie každé nálezisko však obsahuje bioaktíne humáty. V niektorých, ktoré boli vystavené tektonickej činnosti a vysokým teplotám, sa reťazce štiepili, deformovali, sú neaktívne – mŕtve.

Ako to teda s humátmi v poľnohospodárstve je? Prečo sa nepoužívajú vo väčšom rozsahu?

Nie je pravda, že humáty sa nepoužívajú. Každý poľnohospodár, ktorý chce dosiahnuť ekologicky udržateľnú a kvalitnú produkciu, ich používa,  aj keď o tom nevie. Humáty  používa v prírodných hnojivách. Informácie o pôsobení a zložení humínových kyselín  nie sú až tak staré. Ich výskum  sa začal zhruba pred 30 rokmi a dnes už sú široko používané na všetkých kontinentoch. Začali sa priemyselne vyrábať. Medzi najväčších výrobcov patrí Čína, USA, v Európe Španielsko, Nemecko, Česko. Vyrábajú sa z hnedého uhlia a biologických odpadov. Humáty sú dokonca obchodované na burze. Vyrobiť ale skutočne kvalitný humát je cenovo veľmi náročné a takýto by bol nepredajný na trhu. Jediné skutočne kvalitné humáty pochádzajú z prírodných zdrojov a ich najväčším producentom je Rusko. Za účelom trvalo udržateľnej kvality poľnohospodárskej produkcie Európska komisia pre poľnohospodárstvo odporúča ich použitie pri pestovaní biopotravín. U nás je použitie humátov skôr vzácne, Slovenské poľnohospodárstvo je na pokraji kolapsu. Cesta k jeho obnoveniu určite  bude viesť aj cez ďaleko aktívnejšie využívanie  humátov.

Obsahujú teda prírodné hnojivá ako maštaľný hnoj, kompost a aj niektoré tekuté hnojivá predávané v záhradníckych potrebách humínové kyseliny?

Áno, presne tak. Humínové a fulvové kyseliny sú v prírodných hnojivách. Treba povedať, že hnoj a kompost ich obsahujú. Obsahujú ich v nižšom množstve a sú v nich aj semená burín a látky, ktoré rastlinu a následne jej produkciu, poškodzujú. To znamená, veľa dusíka, ostatky pesticídov, rôzne karcinogény,  patogénne látky a pod. V bežne predávaných hnojivách sú humínové kyseliny zväčša priemyselne vyrábané a tie sa svojou aktivitou a rôznorodosťou ani zďaleka nedajú porovnávať s prírodnými.

Ako humát pôsobí na rastlinu?

No to je vlastne problém jednoznačne vysvetliť. Vedci to prirovnávajú k čiernej skrinke. Výsledkom pôsobenia jednoznačne je, že rastlina vystavená pôsobeniu humátu získa:

  • silnejší koreňový systém,
  • zlepší sa jej medzibunková výmena živín,
  • zvýši sa výkon fotosyntézy,
  • zväčší sa odolnosť voči stresu (teplu, suchu, mrazu),
  • klesne jej potreba množstva ďalších hnojív,
  • zvýši sa jej regeneračná schopnosť po poškodení napr. po ľadovci.

Výsledkom je, že produkcia má vyššiu kvalitu, obsahuje  viac cukrov, vitamínov a menej škodlivých látok.  Odbúrava z produkcie pesticídy,  dusičnany, ťažké kovy a zvyšuje úrodu až o 30 – 60 %.

Jednoducho sa dá ľudovo povedať, že humát dá rastline veľké ústa, silné zuby, veľké brucho  a dobrý tráviaci systém.

Ako humát pôsobí na pôdu?

Humínové kyseliny majú niekoľko zaujímavých vlastností. V pôde napríklad udržujú vo vode rozpustné organické hnojivá v koreňovej zóne a znižujú ich vyluhovanie. Viažu toxické a ťažké kovy v pôde, zabraňujú ich prechodu do rastlín. Stimulujú rozvoj žiadúcich mikroorganizmov v pôde - viažu PCB, dioxíny, pesticídy a výrusy. Zabraňujú úniku toxických zlúčenín a dusíka do spodných vôd. Vonkajším prejavom je tiež, že zabraňujú vytváraniu prasklín v pôde a tým jej presychaniu. Humáty  pri trvalom používaní menia  k lepšiemu štruktúru pôdy. Z tohto je jasné, že humínové kyseliny majú významnú úlohu pri zvyšovaní úrodnosti pôd pri zvyšovaní obsahu živín v nich a ich súčasnej detoxikácii.

Ak sú prírodné humáty  najkvalitnejšie, prečo sa ich neťaží viac?

V prírode humínové kyseliny vznikajú rozkladom biologických látok. Čím je rozklad dokonalejší, tým je koncentrácia kyselín väčšia. Pre porovnanie: obsah humínových kyselín v 0,5 litra „DAR ZEME“ je rovný obsahu  kyselín v 5 až 10 tonách maštaľného hnoja. Čo sa týka ťažby  z prírodných zdrojov, ide o ekologický problém. Rašeliniská vznikali v treťohorách a  v celom svete podliehajú veľmi prísnej ochrane a sú  zaradené  do najprísnejších  ochranárskych kategórií. Jediné takto využiteľné sa nachádzajú v Ruskej federácii  a ich počet a kapacity sú tiež obmedzené. Preto sa pristúpilo k priemyselnej  výrobe z hnedého uhlia – lignohumáty, dreva a bioodpadov. Ich kvalita a šírka pôsobenia na rastliny a pôdu  však nedosahuje pri akceptovateľnej cene účinok prírodných.

Keď je ponuka niekoľkých druhov prípravkov  na báze huminových kyselín ako vybrať ten najlepší?

No to je problém. Niektorí výrobcovia ich obohacujú aj o ďalšie živiny potrebné pre rastliny a tak je niekedy skutočne problém odhaliť či pôsobia humínové kyseliny alebo živiny a dusík. Pravda je, že sa treba  rozhodnúť, vybrať si priority  a vyskúšať. Ak potrebujeme dostať do pôdy dusík, tak dáme dusíkaté hnojivo, ak fosfor, tak fosforečné, ak draslík, tak draselné, ak všetko, tak NPK.

Ako najekonomickejšie použiť humát?

Vo všeobecnosti najefektívnejšie je použiť ho počas vegetačného obdobia 3 až 4 x.

Prvý raz - pri výsadbe na semená,  ich máčaním alebo cielenou zálievkou.

Druhýkrát  - po vzídení,  pri dvoch lístkoch.

Tretí raz - pred kvetom alebo počas kvitnutia. 

Štvrtýkrát - následne za 14 až 21 dní.

Najefektívnejší je postrek na list, pretože tým cielene aktivujem konkrétnu rastlinu. Veľmi dobrý efekt sa dosahuje pri máčaní semien, kde sa až o 30 % zvyšuje počet semien, ktoré vyklíčili. Pri presádzaní po namočení koreňovej sústavy  je prakticky 100 % úspešnosť prijatia po presadení, výrazne stúpa aj úspešnosť rozmnožovania rastlín odrezkami. Postačujúce množstvá na jednotlivé druhy rastlín ako aj najlepší čas a spôsob použitia sú v tabuľke, ktorú dodávame s každým výrobkom.

Aké sú Vaše skúsenosti s použitím humátu  „DAR ZEME“?

Boli použité na zemiaky, výsledok bol – výborný. Úroda  prevýšila moje očakávanie. Podobne  aj pri cibuli a cesnaku. Mrkva, tiež super. Na stromoch prekvapili marhule i broskyne, u jabloní boli plody veľké a veľa.  Paradajky a paprika  boli výborné. Tiež aj kvietky. Hrozno nepreukázalo pokles úrody oproti predošlému roku, tak ako sa sťažovali okolití vinári a bolo vysokej cukornatosti. Test bol urobený v Budmericiach, okres Pezinok v roku 2012.

Humát  má aj fungicídne a ochranné účinky, preto nie je potrebné striekať žiadnymi fungicídami.

Záverom môžem povedať, že použitie „DAR ZEME“ prekonáva moje očakávania.